Individuele begeleiding/behandeling

In een individueel traject wordt gewerkt vanuit een mensgericht kader waarin jouw verhaal centraal staat. 

Een individueel traject kent de volgende fasen:

Intakefase

We starten met een intakegesprek. Dit is het eerste gesprek en dient om wederzijds kennis te maken, zicht te krijgen op je Klachten, Omstandigheden en op jou als Persoon. Meer informatie hierover vindt je via https://behandelhulp.nl/kop-model/ Daarbij staan we stil bij je hulpvraag. We gaan na of je hulpvraag past binnen het aanbod van een eerstelijnspsychologische praktijk. Indien dit het geval is wordt ofwel begeleiding (max. 8 sessies) ofwel behandeling (max. 20 sessies) opgestart. Soms blijken de klachten zeer specifiek te zijn of ernstiger van aard en zal je worden verwezen naar gespecialiseerde hulpverlening.

Begeleiding/behandeling

In tegenstelling tot medische hulpverlening, waarbij de arts actief behandelingen uitvoert en de patiënt deze als het ware 'ondergaat', is psychologische hulpverlening van een ander kaliber. De psycholoog fungeert als het ware als een katalysator die jouw gestagneerd proces, d.m.v. het stellen van verdiepende vragen, het geven van uitleg over psychologische processen, het aanbieden van (ervaringsgerichte) oefeningen, het geven van huiswerkopdrachten e.d., in beweging probeert te krijgen. In veel gevallen krijg je oefeningen of opdrachten mee die je tussen twee sessies in kunt uitvoeren. De combinatie van de gesprekken in de praktijk en de oefeningen in je eigen omgeving geeft het beste resultaat. Dit betekent dat je als cliënt zelf een actieve rol en verantwoordelijkheid hebt in het proces. We evalueren regelmatig of we in de gewenste richting bewegen. Zo nodig sturen we bij.

Afsluiting

Op een gegeven moment zullen we toewerken naar afsluiting van de begeleiding/behandeling. We besteden dan aandacht aan hoe je je mentale veerkracht kan blijven versterken. In de laatste sessie vindt de eindevaluatie plaats en wordt de begeleiding afgerond.