Groepsaanbod

Volgende groep

'Leven naar je waarden' 

datum: start eerste week februari 2025 (11 sessie + 1 terugkomsessie)

Lokatie: JOP, Heilaarstraat 6, 2340 Beerse

Psychologen: Kaat de Visscher & Helga van Laerhoven

Eigen bijdrage: indien u in regel bent met de mutualiteit bedraagt uw eigen bijdrage 2,50 euro per bijeenkomst. 

Aanmelden voor intake kan via het aanmeldfomulier op de pagina 'Aanmelden'. 

Na aanmelding wordt je uitgenodigd voor een intakegesprek waarin wordt nagegaan of het groepsaanbod past bij jou als persoon en bij je hulpvraag. 


Waarom groepstherapie?

Groepstherapie is het volgen van therapeutische begeleiding in een groep. Je werkt binnen de groep en in interactie met anderen aan jouw eigen vraagstukken of problemen. Een beperkt aantal deelnemers vormt samen met 2 psychologen een therapiegroep.

Tijdens de bijeenkomsten is er afwisselend aandacht voor de afzonderlijke deelnemers. De ene keer zal de een meer aan bod komen, de andere keer de ander. De groep voegt een extra dimensie toe aan de therapie. 

Groepstherapie is een effectieve aanpak waarbij geldt 'hoe hechter de groep, hoe groter het effect'. Aan het begin van de therapie worden er daarom groepsregels afgesproken om er voor te zorgen dat de groep voor iedereen veilig is en het groepsproces op gang kan komen. 


Voordelen van groepstherapie:

  • Herkenning: anderen herkennen (aspecten van) vraagstukken/problemen, ook al verschillen die van elkaar. Herkenning van problemen bij anderen werkt vaak als een  bron van opluchting en vermindert het gevoel van eenzaamheid.
  • Erkenning, aanvaarding, steun en begrip. 
  • Vanuit het contact met de andere groepsleden en psychologen ontdek je patronen in jezelf en in jouw relaties met andere mensen. De groep is als het ware een spiegel.
  • Je kan ervaren dat je als groepslid belangrijk bent voor de anderen en iets waardevols te bieden hebt.
  • In de groep vind je voorbeelden van andere manieren hoe je kunt reageren op je problemen. Je kunt m.a.w. leren van anderen.
  • In een groepstherapie kun je in een veilige situatie oefenen met nieuw gedrag. De groep wordt vaak benut als een testomgeving/proeftuin. 
  • Ervaren dat andere groepsleden aan de slag gaan met hun problemen en stappen zetten draagt bij aan hoop en moed verzamelen om zelf ook stappen te zetten.